Pikaspon

Het verhaal van Pradeepa

In maart 2015 was ik, Pieter van de Laar, namens Stichting Pikaspon weer in Sri Lanka. Op een dag kwam Pradeepa mij opzoeken bij Alisha thuis in. Ze was met de tuk-tuk gekomen om aan mij te vertellen en te laten zien hoe het nu met haar ging. Ze liep met een stok en was zeer gelukkig dat dankzij de hulp van onze stichting haar been behouden was. Om haar zo te zien gaf mij een goed gevoel en daar doen we dit ook allemaal voor.

Pradeepa1 Pradeepa2

PradeepaKrantenartikel1 PradeepaKrantenartikel2

De vertaling

Pradeepa Nayana Prabha Kumari is living in Thiththagalla. Unfortunately, she had to face a serious vehicle accident. From that accident it broken her leg into three parts and all the muscles were damaged and her teeth also damaged. In the time she admitted in the hospital nobody believed that she will survive. However now she is getting better.

Her doctor V.Swarnakumar says,

“When Pradeepa brought to the Teaching Hospital Karapitiya, it had severely injured her right leg. Pradeepa and the people who were behind her had a very big strength and courage to rescue her leg. I feel very happy about her curing leg as her doctor as much as a person. Now she is having the ability to walk.

Pradeepa expressed her words as below.

I didn’t believe that I will have the ability to walk again with my own legs. I was strictly suffering from my inability of walking. Medical team with Dr.Swarnakumar, my family and the Pikaspon Foundation did a lot for me. Now I can stand and walk with my own legsbecause of them. I would like to thank them from the bottom of my heart.

Wat er gebeurde

Pradeepa zat in een tuk-tuk toen deze werd aangereden door een bus. Zij brak haar been op drie plaatsen, het waren open beenbreuken. In het ziekenhuis in Galle heeft men huid en spieren van haar goede been gehaald om de wonden te dichten en zo te proberen het been te redden. Pradeepa wilde haar been niet laten amputeren. Vervolgens heeft haar been 9 maanden in het gips gezeten met weinig resultaat. Het probleem was dat er geen geld was om het chirurgisch staal en de schroeven te betalen die nodig zijn om het been te behouden.

Alisha is benadert voor hulp en Pieter heeft namens Pikaspon, na een bezoek en overleg met de desbetreffende chirurg, besloten om het geld zijnde € 450,00 voor de ingreep te betalen. Pradeepa is geopereerd en is nu aan het revalideren. Als alles goed gaat zal het been behouden blijven.  

Sample Image Sample Image

Het verhaal van de mannen D. Chamal 33 jaar en H. Jagath 32 jaar (en de goede afloop).

Deze missie geslaagd. De mannen Jagath en Chamal hebben dankzij Livit en Otto Bock weer een kans gekregen om de kost voor hun gezinnen te gaan verdienen. Jagath is al een winkeltje gestart zoals op foto te zien is.

Jagath  

Deze mannen, Chamal en Jagath, hebben beide hun handen en een deel van de onderarmen verloren tijdens hun werkzaamheden aan een krachtstroommotor van de zaagmachine omdat die was uitgevallen. De explosie met de daardoor ontstane steekvlam werd hun fataal. Hun beroep was timmerman en ze zijn buren van elkaar. Ze hebben allebei een gezin met 2 kleine kinderen en kunnen door dit verlies niet meer zorgen voor inkomsten. In een Sri Lankaanse krant heeft al een artikel over deze mannen gestaan met de hoop op hulp. Deze is echter uitgebleven. Het enige wat de mannen vragen is nieuwe handen zodat ze weer kunnen gaan werken. Helaas zijn nieuwe orthopedische handen en onderarmen erg kostbaar en kunnen in Sri Lanka niet gemaakt worden.

We zijn inmiddels in gesprek met de firma Livit en het grote bedrijf Otto Bock in Duitsland om te kijken of we tezamen dit probleem voor de mannen en hun gezinnen kunnen oplossen.

Mocht dit gaan lukken dan zullen we ook moeten gaan zorgen voor een goede revalidatie voor deze mannen. Een kliniek in Colombo heeft zich reeds bereid verklaard om de metingen die nodig zijn voor het maken van de handen en ook de revalidatie te gaan doen.

   Jagath Jagath1 

 

 

 

 

 

Het verhaal van Ajith

Ajith is getrouwd en vader van 2 kinderen. Hij heeft in 2010 een verkeersongeval gehad en is daarbij zijn linkeronderbeen verloren. Zonder been kan hij niet werken, zonder werk geen inkomsten. Geld voor een operatie en een prothese heeft hij niet. Hij heeft via Alisha om hulp gevraagd van Pikaspon. Pieter is in maart 2011 gaan praten met de man en met een revalidatiecentrum, waarna de operatie en revalidatie konden beginnen. De kosten van de prothese en de volledige revalidatie waren € 800,00. Middels sponsorgeld van diverse mensen heeft Ajith een prothese gekregen en heeft hij ook zijn oude baan terug. Voor dit gezin is de zon weer gaan schijnen. Vol trots ging hij naar Alisha om zijn prothese en daardoor zijn mobiliteit te laten zien.

Active Image Sample Image

 

Het verhaal van Vinod en Thurkan

.

Het trieste verhaal (met goede afloop) van Vinod, een jongen geboren in 2006 en Tharuka, een meisje geboren in 2007. Deze kinderen hebben zowel hun vader als moeder verloren en wonen nu bij hun oma in een lemen hutje. Oma krijgt eten van mensen uit het dorp want ze kan zelf niet meer werken. Beide kinderen hadden dikke buikjes door een tekort aan vitaminen en van eenzijdig eten, alleen wat rijst. Dankzij PiKaSpon hebben twee Nederlandse mensen, moeder en dochter, dit gezin financieel geadopteerd en door hun financiële bijdragen kregen deze kinderen goede voeding, vitamines, schoolkleding en schoenen zodat ze nu naar school kunnen. Binnen een paar weken zijn het twee lachende kinderen geworden. Een kleine bijdrage met een geweldig resultaat.

Active Image Active ImageActive Image

Het verhaal van Ananda

Ananda is 28 jaar oud en woont in Hambantota. Hij is gehandicapt en kan alleen maar liggen op een bed. Hij heeft een 1-jarige opleiding in elektronica afgerond in 6 maanden in Japan. Ananda repareert mobiele telefoons, computers, tv. etcetera en dat allemaal liggend op zijn bed met hulp van zijn eveneens gehandicapte zus die hem de materialen aanreikt. Ananda voorziet door dit werk in zijn eigen levensbehoeften en ook die van zijn familie. Zijn vader ging voor hem materialen kopen in Galle, maar bracht vaak de verkeerde onderdelen mee terug. Daarom reist hij nu met zijn moeder in een tuk-tuk naar Galle. De kosten voor dit vervoer zijn erg hoog.

Pikaspon heeft na overleg met Ananda besloten op de vervoerskosten van de materialen die hij nodig heeft voor de reparaties te gaan betalen. Pieter heeft hem persoonlijk in oktober 2012 bezocht en is met hem tot deze oplossing gekomen. Ananda is erg blij. Een kleine bijdrage met een geweldig resultaat.

  Active Image